Eigenzinnig, creatief en uitdagend!

Het Arte College is een jonge school in Almere Poort. Naast de bekende schoolvakken besteden we veel tijd aan kunst en cultuur. Heb je belangstelling voor drama of muziek? Of werk je liever achter de schermen aan grafi- en multimedia, licht en geluid, styling en grime, kostuum of decorbouw? Dan is het Arte College zeker het overwegen waard!

Het Arte College staat midden in Almere Poort, op een steenworp afstand van het station. Buiten op het plein is dankzij een grote tribune een comfortabele zitplaats gecreëerd die uitnodigt tot lekker chillen, van de zon genieten en filosoferen. De entree is opgesierd met kunstuitingen van leerlingen. Het gebouw ademt één en al kunst uit! The place to be!

Handen uit de mouwen

Als je de school binnenkomt, loop je als eerste het theater in. Dat is het hart van de school. Vaak heerst daar een enorme bedrijvigheid. Daar werken leerlingen samen aan het in gereedheid brengen van het theater voor een presentatie. Of voor een professionele voorstelling. In de school herken je een theaterbedrijf, waar alle onderdelen van het theater vorm krijgen: kostuum, styling & grime, catering, decorbouw, licht- & geluidtechniek en grafissche vormgeving.

Met hart en ziel oefenen

Een verdieping hoger komen je verschillende geluiden tegemoet. Uit de studio’s klinken allerlei muziekinstrumenten. Leerlingen werken aan muziekstukken of zijn individueel aan het oefenen. In de dramastudio wordt gerend, geschreeuwd, gelachen, gehuild en in doodse stilte gekeken en geluisterd naar elkaars spelprestaties. Op de omringende leerpleinen spreken leerlingen Spaans met elkaar (of Engels, of Duits) of buigen ze zich over een tekstverklaring.

De hersens kraken

Ook op de tweede verdieping heerst serene rust in inspirerend ingerichte grote ruimtes waar meerdere groepen aan het werk zijn; de leerpleinen. Er is een duidelijke structuur te zien. Iedereen weet precies wat zijn taak is. Docenten geven samen les. Leerlingen van een hogere jaarlaag zijn bezig met de leerroute voor hun examen. Verdiept in de leerstof werken zij ook in de stilwerkruimtes.

‘Kijk, zegt één van de leerlingen, ‘de wereld bestaat niet uit aparte vakken. Alles is met elkaar verbonden. Hier, op het Arte, haal je geen schooldiploma maar een diploma voor het leven zelf. Met hoofd, hart en handen; leren met het hele lijf in een leeromgeving in de vorm van een theaterbedrijf.’

Op het Arte College haal je een ‘gewoon’ diploma op vwo-, havo-, vmbo-tl, vmbo-gl of vmbo-kbl-niveau. Dat doen we echter op een bijzondere manier. Naast het normale lesprogramma ga je op zoek naar je eigen creatieve uitdagingen die zowel op het gebied van beeldende kunst, als drama en muziek kunnen liggen. Op vmbo-kbl  kies je voor Media Vormgeving en ICT of voor Dienstverlening en producten/theatervormgeving als beroepsvak. Op vmbo-tl heb je een kunstvak als examenvak en op het havo-vwo volg je cursussen in een atelierdagdeel.

Wij vinden het heel belangrijk dat je, naast zelfstandig te leren werken, goed leert samenwerken. Daarom is de school ingericht met leerpleinen waarop je elke dag samen met de docenten en medeleerlingen werkt aan gevarieerde opdrachten. In de eerste klas krijg je naast Kunst en Cultuur les in de vakken Nederlands, Engels, Spaans, Mens en Maatschappij, Wiskunde, Natuur en Techniek en lichamelijke opvoeding. Drie keer per jaar werk je in de Arteweken met alle leerlingen uit je leerjaar samen aan projecten waarin de kunstvakken en de andere schoolvakken gecombineerd zijn.