Informatie voor ouders/verzorgers

Aan het einde van de basisschoolperiode oriënteren leerlingen van groep 7 en 8 zich op een vervolgschool. Een spannende en intensieve periode! Uiteraard wilt u zeker weten dat uw kind de juiste keuze maakt. Alle scholen voor voortgezet onderwijs (VO) in Almere werken nauw samen om u en uw kind hierbij te helpen.

De komende periode doorloopt u vier belangrijke fases:

Fase 1: Informeren

Als ouder wilt u weten uit welke VO-scholen uw zoon of dochter kan kiezen. Via de website van Kies je school in Almere en onderstaande animatievideo vertellen wij u alles over de middelbare scholen en de onderwijssoorten binnen het VO. Klik hier om meer te lezen over de onderwijssoorten of bekijk hieronder de video.

 

Fase 2: Oriënteren

Via de website en animatievideo heeft u informatie opgedaan over het voortgezet onderwijs en de VO-scholen die Almere rijk is. Nu is het tijd om u te oriënteren op de scholen van uw keuze. Vanaf schooljaar 2022-2023 wordt u verzocht om drie VO-voorkeursscholen op te geven, hier kunt u tijdens het oriëntatieproces alvast rekening mee houden.  

In september organiseren de scholen samen met Kies je school in Almere digitale webinars voor ouders/verzorgers (en kinderen). Tijdens deze webinars kunt u de scholen digitaal bezoeken en specifieke vragen stellen aan de docenten. Kijk op de website van de desbetreffende scholen voor meer informatie of lees hier meer. Daarnaast bieden de VO-scholen in november en december informatieavonden aan voor ouders en toekomstige leerlingen. 

Fase 3: Kennismaking kinderen

Natuurlijk wil ook uw zoon of dochter kennismaken met de VO-scholen in Almere. Daarom vinden er in januari en februari op alle VO-scholen open dagen plaats die u samen met uw kind kan bezoeken. Hier vindt u een overzicht van de open dagen.

Fase 4: Aanmelden

Heeft u, samen met uw zoon of dochter, drie scholen gevonden waar de voorkeur naar uit gaat? Geef dan tussen 25 maart en 31 maart jullie top 3 door via een aanmeldformulier op de website www.digidoor.nl. De inloggegevens hiervoor ontvangt u tijdig van de basisschool van uw kind.

Mochten er te veel inschrijvingen zijn, dan vindt er onder alle ingeschreven kinderen een loting plaats. Meestal mag uw kind gewoon naar zijn of haar favoriete school. Uw kind wordt in ieder geval gegarandeerd op één van de scholen uit zijn of haar top 3 geplaatst. 

Hier vindt u meer informatie over de regulering van de leerlingenstroom >>